Tortilla z kurczakiem na zimno

Kiedy zbliża się sobota, a nam nie chce się specjalnie pichcić wykwintnych potraw, warto spróbować zrobić coś na szybko, co idealnie będzie pasowało na wieczorną imprezę. Dobrym pomysłem są roladki z tortilli na zimno. Roladki lub koreczki, nazwa jest nieważna. Ważny jest atrakcyjny wygląd i świetny smak. Tak naprawdę to od każdego z nas oraz naszych upodobań kulinarnych zależy, co wrzucimy do środka tortilli i czym ugościmy znajomych.

domowe tortille 2

 

Osobiście, w takich daniach lubię prostotę. Tak więc w moich tortillach użyłem następujących składników:

  • tortille pszenne
  • usmażone wcześniej, panierowane piersi z kurczaka
  • sałatę lodową
  • czerwoną fasolę
  • kukurydzę
  • czerwoną paprykę

Przygotowanie całości zajmuje góra kilkanaście minut, a efekt jest wyborny. Na początek najlepiej zając się usmażeniem piersi z kurczaka, która obtaczamy w panierce z bułki tartej, przyprawionej solą, pieprzem i ostrą papryka. Po usmażeniu, kroimy piersi w paseczki i pozwalamy im ostygnąć, a my przygotowujemy resztę.

Na rozłożonej tortilli nie rozsmarowuję sosu, ponieważ wolę go podać w miseczce, aby każdy z gości mógł sam sobie wybrać jego ilość. Do tortilli wrzucam pokrojoną w paseczki sałatę i paprykę oraz fasolę, kukurydzę i kilka kawałków chrupiącego kurczaka. Całość zwijam bardzo mocno, aby każdy element w środku do siebie przylegał i nie wyleciał podczas krojenia. Po zrolowaniu tortilli, wbijam trzy wykałaczki w równych odstępach i, kroję pod kątem.

domowe tortille 1Całość układamy na tacy, w towarzystwie guacamole i sosu czosnkowego. W taki sposób każdy może sam sobie wybrać ulubiony sos lub salsę.

Guacamolę robię w najprostszy możliwy sposób, rozgniatając dwa awokado, dodając drobno posiekaną czerwoną cebulkę i papryczkę chili. Całość skrapiam sokiem z całej limonki i mieszam. Szybka salsa, której smak jest sprawdzony od dawna.

Do sosu czosnkowego potrzebujemy jogurt naturalny, dwie łyżki majonezu, papryczkę chili, dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko blendujemy i wlewamy do miseczki. Milutki, czosnkowy zapach z buzi – gwarantowany.

Takie tortille, jako przystawkę, można podawać od razu, na ciepło lub na zimno, jako świetny dodatek do alkoholu.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s